❗VÝPREDAJ až do 50%❗Lúčime sa s viacerými produktami a vzormi 👋 Všetky výpredajové kúsky nájdete TU!

Kategórie
 
 
 
 
 

Od návrhu až po finálny produkt. Ako prebieha výroba MOE legín a pančúch?

Autor: Dáša Uherková     Dátum: 11.05.2022     Čítanie na: 2-3 min.

Premýšľali ste niekedy nad tým, aký výrobný postup sa skrýva za výrobou našich legín alebo pančúch? Jedny legíny alebo pančuchy prejdú rukami približne deviatich ľudí, kým si ich môžete z nášho e-shopu MOE.sk objednať.

Je to zaujímavý a zložitý proces, ktorý si v každom kroku vyžaduje skúsených pracovníkov a my vám ho v tomto článku veľmi radi priblížime.

Aké kroky predchádzajú výrobe legín a pančúch?

Celý proces začína vymyslením samotných vzorov, ktoré plánujeme na legíny či pančuchy umiestniť. Tie je potrebné odsúhlasiť výrobou, pretože nie všetko,  čo navrhneme, je možné aj vyrobiť, a tak často naše nové návrhy prispôsobujeme rôznym technickým špecifikáciám a strojovým možnostiam. Rovnako máme určité obmedzenia aj pri výbere farieb, ktoré sú dané poskytnutou farebnicou od dodávateľa priadzí.

Naše navrhnuté dizajny sa pred začatím výroby nahrávajú do špeciálneho programu, vďaka ktorému môžu byť vložené aj do pletacieho stroja.

Výroba samotnej vzorky nového dizajnu prebieha na strojoch, kde beží výroba. Kvôli vzorke je teda potrebné celú výrobu odstaviť, vymeniť cievky priadzí a až po príprave prototypu sa výroba môže opäť spustiť. Z dôvodu takéhoto zásahu do výroby, nie je možné prototyp vytvoriť kedykoľvek na počkanie, zvyčajne trvá týždne, kým sa naše návrhy dostanú na prototypovanie, pretože všetky činnosti ohľadom výroby sú vopred naplánované.

Vždy sa upletie viac kusov, ktoré sa najskôr celé dokončia a následne testujú. Zisťuje sa najmä funkčnosť výrobku, po kontrole sa vzorka posiela na odsúhlasenie nám ako zákazníkovi.

Keď máme dizajn a finálny prototyp schválený, do výroby odosielame samotnú objednávku.

Prvým krokom po prijatí objednávky je objednanie materiálu podľa rozpisu výroby. Niektoré materiály sú trvale skladom a teda kedykoľvek k dispozícii. Na výrobu však používame aj farby priadzí, ktoré sú na objednávku, a tak je potrebné zadať ich farbenie včas a neohroziť tým samotný výrobný proces. Dodanie takejto priadze na objednávku môže trvať od 1 až po 3 mesiace. Materiál je objednávaný len od overených dodávateľov, ktorí dokážu doložiť požadované certifikáty kvality (napr. Oeko-Tex).

Ako prebieha výroba legín a pančúch?

Výroba týchto dvoch kusov oblečenia je veľmi podobná. Každá nohavica a klin sa pletú zvlášť. Pletenie jednej nohavice trvá približne 15 minút, výsledný čas však záleží aj od vzoru a veľkosti. Po upletení vypadávajú zo stroja nevyzrážané neforemné kusy, ktoré sa kontrolujú a ukladajú podľa druhov.

Pri pančuchách tieto kusy pripomínajú neukončené valce a tak je potrebné zašitie špičky. Ďalším krokom je odstrihávanie a začisťovanie koncov, a kontrola z oboch strán. Najdôležitejším a zároveň najnáročnejším krokom je formovanie, ktoré je možné prirovnať k žehleniu.

Formovanie prebieha na špeciálnom stroji, je to v podstate žehlenie. Pred formovaním sa pletenina najskôr namočí, aby bola vlhká. Následne sa nohavica nasúva na horúcu formu, kde je potrebné aby bola rovno, pri pančuchách sa navyše kontroluje päta a špička. Formy sa priebežne posúvajú a horúcou parou sa výrobok fixuje. Práca s týmto strojom si vyžaduje veľkú obozretnosť, aby nedošlo k popáleniu a zároveň aj fyzickú kondíciu, keďže sa pri ňom celý čas stojí. Ide o jednu z najnáročnejších operácií celého výrobného procesu.

Po formovaní sú hotové nohavice poukladané podľa veľkostí, aby sa opäť skontrolovala ich kvalita. Následne sa spárujú vždy dve nohavice, ktoré sa spolu s klinom nastrihnú a prišívajú k sebe. Niektoré modely už majú gumu v pletenine priamo, iným sa musí navliecť. U nás sme postupne prešli na tzv. tunelovú gumu, kde je potrebné gumu do zašitého horného lemu navliecť a teda ide o ďalší úkon navyše. Z krajčírskej dielne putujú pančuchy a legíny na skladanie a balenie, odkiaľ sú posielané do nášho skladu a následne odosielané priamo k vám.

Legíny a pančuchy sú vyrobené, ale čo odpad?

Ako prevažná väčšina produktov, aj legíny a pančuchy tvoria pri výrobe odpad, ktorý sa ale snažíme čo najviac minimalizovať, napríklad aj voľbou vhodných vzorov či objednávaním väčšieho množstva legín a pančúch, keďže každé nabehnutie výroby určitého vzoru je spojené s nastavením stroja a vyprodukovaním niekoľkých skúšobných nohavíc, ktoré nie je možné použiť a tvoria odpad. Pri nižších, ale častejších objednávkach by teda odpadu vznikalo kvôli nastaveniu stroja oveľa viac.

Výrobca našich MOE pančúch a legín odpadový materiál skladuje a v pravidelných intervaloch dodáva iným firmám k ďalšiemu spracovaniu, či recyklácii. Z odpadu sa vyrábajú napríklad netkané textílie používané v záhradkárstve alebo automobilovom priemysle. Odpad nájde využitie aj v chránených dielňach, kde z neho šikovní ľudia dokážu ušiť roztomilé zvieratká alebo hračky.

Pri kúpe legín alebo pančúch MOE vám vieme zaručiť, že prešli férovým a bezpečným výrobným procesom. Kúpou zároveň podporíte lokálnu výrobu a našu slovenskú značku, ktorá sa dlhodobo snaží prinášať praktické, udržateľné a nadčasové kúsky šetrné k prírode a bez obsahu toxínov či iných zdraviu škodlivých látok.

Veríme, že vás priblíženie tohto procesu výroby zaujalo. O výrobných postupoch našich ostatných produktov sa dozviete z ďalších článkov, ktoré budeme postupne pripravovať.

Ak sa vám náš článok páčil, potešíme sa ak ho budete zdieľať ďalej ????. Sledujte naše sociálne siete, kde sa dozviete informácie nielen o našich novinkách, ale aj o zaujímavostiach zo zákulisia MOE.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia