❗VÝPREDAJ až do 50%❗Lúčime sa s viacerými produktami a vzormi 👋 Všetky výpredajové kúsky nájdete TU!

Kategórie
 
 
 
 
 

Od návrhu až po finálny produkt II. Ako prebieha výroba MOE podkolienok a ponožiek?

Autor: Dáša Uherková     Dátum: 11.11.2022     Čítanie na: 2-3 min.

Vždy nás fascinoval proces, ako niečo vzniká a čo všetko sa za výrobou finálneho produktu skrýva. Je jedno či to bolo sledovanie starkej ako robí kysnutý koláč, či exkurzia v sklárňach, z ktorej si dodnes pamätáme takmer všetko. A toto nám stále ostalo.

Proces ako vnikajú naše MOE ponožky a podkolienky nás fascinoval hneď od začiatku, ale chvíľu trvalo kým sa nám do neho podarilo nahliadnuť trošku hlbšie. A teraz by sme vám ho chceli priblížiť.

Poďte sa s nami pozrieť na výrobné zaujímavosti a nahliadnuť tak do zákulisia ich výroby.

Aké sú prvé kroky?

Možno sa to nezdá, ale na výrobe jedného páru ponožiek či podkolienok sa podieľa až 10 ľudí. Je to zaujímavý, no pomerne náročný proces, ktorý pozostáva z viacerých krokov a vyžaduje si skúsených odborníkov.

Skôr ako sa čokoľvek začne vzorovať, je potrebné odsúhlasiť si možnosti výpletu jednotlivých vzorov a dostupnosti materiálu. Tkanie a vypletanie vzoru je značne rozdielne oproti potlači alebo sieťotlači a hoci sú technické možnosti strojov na vysokej úrovni, niektoré vzory z užívateľského hľadiska nie je možné vytkať, na čo je potrebné myslieť už pri navrhovaní a dizajnovaní.

Samotné materiály sú objednané na základe vzorkovníka farieb. Pri našej výrobe využívame hlavne bavlnené a bambusové vlákna a taktiež je v malom pomere pridávaná aj pružná lycra a elastan.

Najskôr sa nechajú vyrobiť prvé vzorky

Po odsúhlasení nášho návrhu nechávame vytvoriť prvú vzorku. Nákres sa najskôr pripraví v počítačovom programe, kde sa vzor prekreslí očko po očku tak, aby sa aj po utkaní dosiahla jeho najväčšia podoba s návrhom. Niektoré tvary je však potrebné prispôsobiť pletenine a miestu na ponožke, aby sa zabezpečila plná funkčnosť produktu. Takto pripravený vzor sa z programu prenesie do pletacieho stroja, v ktorom sa nastavia požadované materiály a farby.

Tak ako je uvedené na etikete našich ponožiek a podkolienok, základ a vzory (čo je približne 95%) tvorí bavlna. K pružnosti a tvárnosti sa pridáva lycra, lem tvorí elastan, teda gumička. Dĺžku vzorovania nie je možné vopred odhadnúť,  vždy záleží od náročnosti konkrétneho vzoru, ktorý sa, ako už bolo spomenuté, na ponožky a podkolienky netlačí, ale vypletá.

S výrobcom taktiež dohodneme miery podľa veľkostí. Sleduje sa najmä dĺžka chodidla, lýtkovej časti, lemu a celková rozťažnosť.

Ako prebieha výroba?

Po skontrolovaní vzoriek a úprave prípadných detailov odosielame záväznú objednávku na výrobu ponožiek a podkolienok výrobcovi. Podľa našej objednávky je pripravený rozpis pletenia jednotlivých veľkostí a vzorov. Najskôr pletiarka nahrá vzor do programu podľa nášho schváleného návrhu, potom nastaví veľkosť, a upletie prvý kus. Ten sa premeria, doladí a skontroluje, a až následne sú upletené ďalšie páry v rôznych veľkostiach podľa nami zadaného počtu kusov.

V prípade, že ide stroj bez zastavenia a nemusí sa meniť materiál, či vymeriavať veľkosť dokáže sa za jednu pracovnú zmenu vyrobiť približne 80 až 100 kusov, teda 40 až 50 párov ponožiek a podkolienok.

Zaujímavosťou je, že pletacie stroje začínajú pliesť ponožky a podkolienky od lemu a končia špičkou. Špička výrobku teda zostáva neuzavretá a na jej zošitie sa používa špeciálny šijací stroj, ktorý slúži výhradne k zašívaniu špičiek ponožiek či podkolienok.

Produkty sa šijú z rubovej strany, až po ich ušití sa obracajú na lícnu stranu a pripravujú na formovanie. Formovací stroj dáva ponožke a podkolienke finálny tvar – tieto sa naťahujú na formu v tvare nohy a vkladajú do komory, kde sa zvlhčia a v ďalšej komore teplom zafixujú. Následne sa sťahujú z formy a ukladajú do páru.

Po každom kroku prechádzajú výrobky kontrolou kvality. V prípade, ak sú ponožky či podkolienky plne funkčné, ale nespĺňajú napríklad vizuálne kritériá (tzn. porušený či neforemný tvar vzoru oproti odsúhlasenému návrhu), preradia sa do nižšej triedy kvality, ktoré sa následne nepredávajú, ale poväčšine darujú do rôznych občianskych združení.

Každý pár má svoj štítok

Po ukončení výroby sa uložené páry ponožiek a podkolienok označujú, aby zákazníci vedeli z akých materiálov sú vyrobené a aká je ich veľkosť. Na hotový pár sa preto pripevní papierová etiketa a nasleduje posledná kontrola kvality. Produkty sú následne presunuté do skladu hotových výrobkov, odkiaľ nám ich dodávateľ odosiela.

Aký odpad vzniká pri výrobe a ako sa ďalej využije?

Ako prevažná väčšina produktov, aj ponožky a podkolienky tvoria pri výrobe odpad. Ten vzniká vo výrobnom procese pri pletení (ide o kúsky bavlny z vypletaného vzoru, ktoré sa musia odstraňovať) a pri šití (keď sa šije špička, upletený kúsok je väčší a časť sa z neho je potrebné odrezať).

Ak pri výrobe vzniknú chybné kusy, ktoré nespĺňajú kritéria funkčnosti, tieto dokážu veľmi kreatívne využiť deti či dôchodcovia na ušitie rôznych postavičiek, či zvierat. Ostatné kusy, ktoré zostanú, sa používajú na čistenie napr. pri výrobe výrobkov z kože alebo na recykláciu do mykačky.

Odpad z výroby dokázala využiť aj študentka Juliana Brnáková, ktorá ho použila k príprave šiat na módnych dňoch, s ktorými sa jej nakoniec podarilo zvíťaziť.

Nakuknúť do jej tvorivej dielne môžete TU.

Pri kúpe ponožiek a podkolienok MOE vám vieme zaručiť, že prešli férovým a bezpečným výrobným procesom. Kúpou zároveň podporíte lokálnych dodávateľov a našu slovenskú značku, ktorá sa dlhodobo snaží prinášať praktické, udržateľné a nadčasové kúsky šetrné k prírode a bez obsahu toxínov či iných zdraviu škodlivých látok.

Veríme, že vás priblíženie tohto procesu zaujalo a budete zvedaví aj na výrobné postupy ďalších našich produktov.

O procese výroby našich MOE legín a pančúch si môžete prečítať TU.

Ak sa vám náš článok páčil, potešíme sa jeho zdieľaniu. Nezabudnite sledovať aj naše sociálne siete, kde sa dozviete informácie nielen o všetkých novinkách, ale aj zaujímavosti zo zákulisia MOE.

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia