❗VÝPREDAJ až do 50%❗Lúčime sa s viacerými produktami a vzormi 👋 Všetky výpredajové kúsky nájdete TU!

Kategórie
 
 
 
 
 

Barbora Yurkovic: Najjednoduchší spôsob ako docieliť kapsulový šatník je použiť farebné kombinácie.

Autor: Miroslava Schneider     Dátum: 30.11.2021     Čítanie na: 3-4 min.

Kým nedávno vyskladávala šatníky pre osvietené známe osobnosti, dnes inšpiruje každého, kto má otvorenú myseľ a záleží mu nielen na móde, ale aj planéte. Stylistka Barbora Yurkovic sa o svoje bohaté skúsenosti z oblasti módy, materiálov a kombinovania odevov delí na svojom bloguInstagrame. My sme sa v rozhovore s ňou zamerali práve na šatník našich detí.

Aj Barbora patrí medzi naše zákazníčky a pre nás samotné je veľkou inšpiráciou. Okrem toho, že vždy rada a ochotne poradí, vyžaruje z nej pokoj a dôvera. Na druhý diel nášho blogového seriálu rozhovorov s inšpiratívnymi ženami sme si spoločne počkali trochu dlhšie. O to radšej vám v ňom dnes predstavíme práve Barboru Yurkovic.

 

Začnime všeobecne. Čo je vlastne kapsulový šatník?

Kapsulový šatník by mal pozostávať z približne 40 kusov oblečenia, ktoré sa dajú medzi sebou ľahko kombinovať. Neráta sa doň príležitostné alebo športové oblečenie, ani spodná bielizeň.
Výsledkom by mal byť šatník vyskladaný na mieru, premyslený tak, aby ste dopredu poznali kombinácie a jeho možnosti. Aby ste každú jednu vec obliekali s láskou a čo najdlhšie, bez ďalšieho nakupovania.

Prečo tento pojem vznikol, ako sa k nemu módni stylisti dostali?

Pojem „kapsulový šatník“ vnikol v 70. rokoch minulého storočia ako odpoveď na potrebu optimalizovať šatník žien pracujúcich v biznis sfére. Dá sa povedať, že ho založila Susie Faux, majiteľka butiku, ktorá navrhla zopár nadčasových modelov. Podľa nej stačili ženám na biznis pozíciach dva páry topánok a dve kabelky. Spopularizovala ho Donna Karan vo svojej kolekcii „7 easy pieces“. Celá kolekcia bola navrhnutá tak, aby obsahovala najzákladnejšie nadčasové kúsky. Tie zaručili rôzne kombinácie a v neposlednom rade komplexný štýl majiteľky, ktorý mnohým ženám chýbal.
V poslednom čase sa kapsulový šatník dostáva do povedomia znova – tentokrát ako spôsob, ktorým vieme spomaliť ničenie našej Zeme.

Ako je možné tento koncept aplikovať na oblečenie pre deti? 

Kým dámsky kapsulový šatník obsahuje okolo 40 kúskov oblečenia, detský asi o polovicu menej. Aj tu platí, že oblečenie na šport, príležitostné oblečenie a spodná bielizeň sa do kapsulového šatníka nepočítajú. Najjednoduchší spôsob ako docieliť takýto šatník je pomocou farebných kombinácií a vhodne zvolených materiálov. Ďalšou z vecí ako byť udržateľnejší je, že si budete voliť strihy, ktoré rastú s dieťaťom. Body s predĺženým dvojitým zapínaním, svetre a bundy o číslo väčšie, ktorým stačí zahnúť rukáv, nohavice s regulovateľnou gumou v páse a podobne. Čo najudržateľnejší šatník pre deti je tiež možné vystavať vďaka správnej voľbe materiálov – nie je jedno, čo na svoje bábätko oblečiete. Ani jemu, ani našej planéte. Určite odporúčam uprednostniť bio bavlnu pred bavlnou, najlepšie s certifikátom GOTS. Skvelý materiál je tiež modal, vyrobený z bukovej dreviny. Málokto vie, že dokáže absorbovať až o 50 % viac vlhkosti, takže sa bábätko tak rýchlo neprepotí. Navyše je veľmi jemný a poddajný, pripomína jemný bavlnený úplet. My máme veľmi radi merino, a celkovo vlnené veci. Pranie nie je vôbec taký horor, ako by sa mohlo zdať. Vlna je termoregulačná, odpudzuje špinu a vodu a keď jej prídete na chuť, už z vašich šatníkov neodíde. My máme skrine spravené tak, aby si deti samé mohli vybrať, čo chcú. Veci sú roztriedené do prepraviek z IKEY, a poskladané formou, akou skladá oblečenie Marie Kondó. Je to jednoduché a oveľa ľahšie sa v tom udržiava prehľad a poriadok.

Máš tip, ako motivovať dieťa, aby si svoje oblečenie samo odkladalo a staralo sa oň?

Nie je to nič špeciálne. Odkedy moje deti začali chápať svet okolo seba, zapájala som ich do aktivít: perú so mnou, prenášajú oblečenie z práčovne do izieb, je to jedna z domácich prác, ktorú sa im nemusíme báť dať urobiť, pretože si nemajú ako ublížiť. Vždy pred sprchou si odložia špinavé oblečenie do vriec na pranie, vedia, ktorá farba kam patrí. Občas po večeroch sedím s Malvi a spolu skladáme oblečenie, no nemyslím, že sa mi to podarí aj s Edom. On je totiž ten, ktorý nám tie kopy rozhadzuje, hah.

Príklad kapsule škôlkara, ako to máme my:

Drvivá väčšina sú podedené alebo bazárové veci, ktoré už čo – to zažili a nebude mi až tak ľúto, keď sa znehodnotia. Záleží, do akej škôlky chodí vaše dieťa. Malvi chodila do lesnej, takže sme potrebovali silnú výbavu do exteriéru a do interiéreu presne tie veci, ktoré nevadilo, že sa zničia. Veľmi sme si obľúbili vlnu, pretože nenasaje vodu (pokiaľ v nej dieťa vyslovene nesedí), ale hlavne všetko blato a špina sa dajú veľmi ľahko, bez prania, odstrániť. My sme zatiaľ Malvínin Disana kabát a nohavice neprali ešte ani raz. A to už v ňom za dve sezóny zažila nejednu opekačku či ohadzovačku blatom, a tento rok pôjdeme do rovnakej výbavy. Druhým variantom je softshell,  ktorý volíme, keď je zima, veľké mokro, alebo prší. Kapsulu si vyskladáte najlepšie tak, že zohľadníte svoje možnosti a preferencie. Aj keď je vlna jednoduchá, mnohým sa zdá byť komplikovaná. Vyžaduje proste iný prístup ako napríklad softshell, ktorý iba tak hodíte do práčky. Keď budete na toto prihliadať, potom už bude jednoduché vyskladať si spodné vrstvy oblečenia tak, aby čo najlepšie medzi sebou fungovali. Ako základný kúsok sa rozhodne hodí set z merina – tričko a nohavice, ktorý sa u nás nosí takmer každý zimný deň.

Patrí do kapsulového šatníka len lokálne vyrobené oblečenie za vyššie ceny? 

Nie, môžete tam mať, čo len chcete, ak to medzi sebou dobre funguje. Treba však povedať, že voľbou kvalitných vecí predídete tomu, že budete nakupovať viac. Správne zvolené a funkčné veci nedávajú priestor ďalším nákupom.

Čo s darčekmi od známych či starých rodičov? Ako s nimi komunikovať o tom, že sa ako rodič chcem vyhnúť kopám nepotrebného oblečenia? 

Toto je veľmi individuálne, každý z nás musí zhodnotiť, čo si môže voči rodičom dovoliť, aby nebola nepohoda. Keď sú to však otvorení ľudia, určite im dokážete vysvetliť, prečo máte takýto postoj a že chápete ich potrebu obdarúvať, ale bolo by predsa pre všetkých prínosnejšie, keby nakupovali to, čo potrebujete, alebo chcete. Skúste vyskladať zoznam takých vecí a povzbudiť ich. Nemali by mať pocit, že im chcete vziať tú možnosť. A keď uvidia, že sa reálne potešíte, mohlo by to začať fungovať.

Čo farby? Hovorí o nich koncept kapsulového šatníka?

Odporúčam zvoliť jemnejšie tóny, a do nich implementovať jednu, maximálne dve výraznejšie farby, ak máte na ňu chuť. Ako základ si môžete vybrať pastelové farby alebo zemité, prírodné odtiene. Ja som sa snažila pri Malvíne nakupovať tak, aby to mohlo nosiť naše ďalšie dieťa, bez ohľadu na pohlavie. Je to jeden z ďalších krokov, ktorý vás posúva bližšie k udržateľnosti.

Prečo by sme sa mali rozhodnúť praktizovať tento koncept u nás doma?

Pretože budete presne vedieť, čo k čomu obliecť, budete mať oveľa menej vecí, čiže aj menej práce s nimi. Zároveň je tento koncept v konečnom dôsledku ekonomickejší a samozrejme aj ekologickejší.

Povedz nám niečo o sebe: kto si a čomu sa venuješ? 

Som mama dvoch detí, ktorá sa snaží žiť udržateľnejší život a pomocou svojej práce k tomu vediem aj ostatných. Vyše 15 rokov som robila stylistku, roky som pripravovala styling na rôzne fotenia, do reklám či videoklipov a koncipovala som stylingy alebo celé šatníky klientom, medzi ktorými boli napríklad Mária Čírová, Zuzana Mauréry, Wanda Hrycová či bývala prvá dáma Slovenska, Martina Kisková. Tomuto sa venujem v dnešnej dobe menej, pretože mám dve malé deti a počas pandémie to nebolo možné skĺbiť. Práve vtedy som začala písať blog, a rozvíjať svoj účet na Instagrame, kde sa snažím prinášať inšpiráciu. Okrem toho sa venujem poradenstvu a konzultáciám pre lokálne značky.

Do čoho rada obliekaš svoje deti?

Šatníky nás a našich detí sú vystavané z vecí, ktoré sme kúpili buď z druhej ruky, alebo od lokálnych značiek a značiek, ktoré vyrábajú eticky a s prihliadnutím na našu planétu.

Ktoré kúsky z MOE ťa dlhodobo alebo aktuálne najviac bavia?

Máme doma nejedny ponožky a podkolienky, aj zopár merino setov a veľmi sa nám osvedčili zateplené legíny. Nevedela som sa dočkať dámskych pletených legín, ktoré zatiaľ nosili len moje deti, a ja som tíško závidela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia